Meld deg på vårt nyhetsbrev for nyheter om cricket
210708 Ekeberg 3.jpg

Nytt divisjonsoppsett fra 2025

VIKTIG MELDING; Dagens divisjonsoppsett erstattes med en ny hybridmodell fra og med sesongen 2025. De to øverste divisjonene fortsetter som før mens de øvrige divisjonene inndeles i regioner.


Norges Cricketforbund (NCF) har over flere år hatt diskusjoner knyttet til regional aktivitet. Dette med utgangspunkt i stor reisebelastning samt kostnader knyttet til utenbys kamper i dagens kampplan modell. Dagens modell er svært presset ift. ønsker fra klubbene om å unngå utenbys reiser og det blir ekstra vanskelig å få til et balansert kampoppsett. Med liten banekapasitet oppleves også voksesmerter ift. antall lag som ønsker å delta i seriespill, og hele kabalen lar seg vanskelig løse med nåværende modell for nasjonalt kampoppsett. Dagens modell gir uforutsigbarhet for klubbene og gjør det vanskelig å forutse og budsjettere kostnader for neste sesong. I tillegg har NCF og styret tatt et strategisk valg om å satse mer på barn, ungdom og kvinner, jf. langtidsplan og vedtak i sak 04/24. Dette vil gi ytterligere press på dagens kampplan i framtiden.

Styret i NCF har erkjent dette i sitt vedtak i sak 21/24 hvor styret ga signaler om at det ikke er ønskelig å fortsette med dagens modell. Dette er bl.a. basert på ovennevnte samt innspill fra administrasjonen og signaler fra klubbmøter i november-23 og april -24 hvor dette temaet var på dagsorden.

Som kjent skal beslutning om endring av divisjonsoppsett skje før sesongstart for å kunne gjøres gjeldende påfølgende år/sesong. Etter siste runde i styrets arbeidsutvalg 29. april har styret landet på en ny modell som vil gjelde fra og med sesong 2025. Modellen er en såkalt hybridmodell da den kombinerer dagens landsdekkene seriespill med det regionale behovet. Regionene som inngår er Oslo, Viken, Sørvest og Trøndelag.

Hybridmodellen er beskrevet i presentasjonen fra klubbmøte i april og går ut på at de to øverste divisjonene fortsetter som før, men at de øvrige divisjonene inndeles i regioner. Da får man en modell hvor reisebelastningen for utenbys spill utgår for de regionale lagene men fortsatt vil eksistere for lagene i de to øverste nasjonale divisjonene, da disse fortsatt avvikles på landsbasis. Dette vil gjøre tilværelsen mer forutsigbar for klubbene, gi bedre rom for balansert kampplan og bedre utnyttelse av banekapasitet ift. alle spillergrupper.

Elite- og 1. divisjon vil være som før med de antatt beste og mest ambisiøse klubbene som ønsker å være i toppen nasjonalt og kanskje også prøve seg internasjonalt. Dette blir NCFs toppidrett. De regionale divisjonene under vil da være for de som ønsker å spille cricket på høyt mosjonsnivå uten å pådra seg utenbys reiser. Dette blir da NCFs breddeidrett. Gjennom playoff kan klubbene som topper øverste regiondivisjon kvalifisere seg til 1. divisjon. Her er det lagt opp til at Oslo får 2 plasser og de øvrige 3 divisjoner får 2 plasser.

Nærmere informasjon vil bli regulert og informert om i god tid før sesongstart, men herved er klubbene nå varslet om at dagens divisjonsoppsett erstattes med ovennevnte hybridmodell fra og med sesongen 2025. Det vil gi en mindre presset kampplan samt gi større forutsigbarhet for klubbene ift. reiser og økonomi.