Meld deg på vårt nyhetsbrev for nyheter om cricket
358594062_655863326473097_6679706141581795719_n.jpg
Denne uken blogger Pooja Kumari om #REStart

#REStart

Les del tre av Pooja Kumaris sommerblogg her!


Hver uke i juli blogger Pooja Kumari, medlem av Norges Cricketforbunds Utvalg for kjønnsbalanse, om sine erfaringer som utøver og cricketentusiast. Denne uken blogger hun om #REStart.

PS! This blog post by our summer guest blogger Pooja Kumari is also available in English  - you can read it here!

#REStart

I det nåværende scoringssystemet til norsk cricket, Cricclubs, er den eldste registrerte kvinneserien fra 2016. Etter å ha snakket med spillere fra den tiden fikk jeg vite at jenter har spilt cricket i Norge siden 2013. Et landslag ble først etablert i 2014, men på den tiden hadde ikke landskampene for Norge T20I-status.

Etter 2016 ble to av de tre lagene fra den tiden, Veitvet og Friends, lagt ned. Falken-jentene fortsatte, men hadde ingen motstandere å spille mot i 2017 og 2018. Sent i 2018 startet Vestli Cricketklubb et damelag som spilte noen vennskapskamper mot Falken-jentene på vinterstid. Det var da jeg begynte å spille cricket i Norge, som en del av Vestli Lady Leopards.

Veien mot en nasjonal cricketliga

I samme periode forsøkte generalsekretær Gry, med hjelp av trener Joshua Young, å #restarte kvinnelandslaget. På dette tidspunktet hadde Norge også fått T20I-status. Sommeren 2019 reiste dermed en tropp på 12 spillere til Frankrike sammen med Josh og den nyansatte hovedtreneren Shaz. 

Laget vant sin første og eneste T20I-seier i denne turneringen mot Østerrike 31. juli 2019. I slutten av september fikk vi besøk av Sverige, som var i ferd med å etablere kvinnecricket. Vestli- og Falken-lagene spilte mot svenskene i en cricketturnering som ble vunnet av Falken-jentene. Dette ble gjentatt påfølgende vinter, da Finland også ble med tre spillere og deres utviklingssjef, Maija Scamans. Her spilte vi en helgeturnering innendørs med 4 lag, og det svenske laget vant. Med denne aktiviteten hadde cricket for kvinner begynt å gjenoppstå i Norge, dog uten noen organisert nasjonal struktur. For å få i gang en hjemlig liga på nytt, ble det i 2020 satt opp en serie på 5 kamper mellom Falken og Vestli.

En god start

Dette året, som også var året jeg begynte som trener, ble cricketsporten avbrutt av pandemien flere ganger. Falken- og Vestli-lagene reiste allikevel til Trondheim for å spille en T10-turnering for fire lag, sammen med klubbene Spektra og Moholt. I denne turneringen deltok omtrent 50 damespillere sammen for første gang i Norge. Lykken var imidlertid kortvarig, ettersom klubbene i Trondheim ikke fortsatte å spille lokalt. Vestli og Falken møttes igjen i 2021 i en serie på tre kamper i Oslo. I 2021 forpliktet Fjord-klubben seg også til å starte et damelag, og sammen spilte de tre lagene en dameserie for første gang etter 2016. Dette så ut som en god start!

Til 2022-ligaen meldte Spektra på et damelag, og til og med Sandnes fra Stavanger-området viste lovende takter. Dessverre trakk begge lagene seg, og lot det med det være opp til de tre lagene i Oslo å spille en dameserie. I 2022 ble serien mellom Vestli og Falken avlyst på grunn av manglende interesse for å spille mot det samme laget igjen og igjen. 

Utfordringer og håp

Mens den hjemlige strukturen var i en oppbyggingsfase, besøkte det norske landslaget Sverige to ganger for en bilateral serie i 2021, og for en nordisk turnering i 2022. I denne sammenhengen hadde min gjentatte masing på Gry og Maija siden den nordiske innendørsturneringen i 2020 om å starte en årlig nordisk dameturnering også gitt resultater. Hatten av for jerndamene i nordisk cricket for å etablere et nordisk samarbeidsprogram for utvikling av cricket i denne regionen. 

Deretter reiste vi til Spania for en 5-landsturnering i november 2022, vår første på gressbane. Med unntak av en eller to kamper presterte vi mildt sagt dårlig i disse tre turneringene. Alle grunnene til de dårlige resultatene våre var behovet for at flere kvinner spiller cricket i Norge.

Vi trengte sårt en ny #restart. I januar 2023 ble kvinnekomiteen omdøpt til komiteen for kjønnsbalanse. Inn kom vår nye leder, Raksha Jangir, som faktisk var den første som begynte å bruke begrepet #restart i praktisk talt alle diskusjonene våre. På komiteens aller første møte ba vi om åpen trening for jenter og kvinner gjennom hele året, og fikk svært positiv respons fra NCF. Vi startet opp med åpent utendørstilbud på fredager på Stubberudmyra 12. mai 2023 og feiret det som en internasjonal morsdagsspesial. Vi hadde et brukbart oppmøte 12. mai, men det var ingen overraskelser blant de fremmøtte. Dette var folk som jeg og Raksha hadde invitert den dagen. Vi delte ut flygebladene våre så mye vi kunne, og ventet deretter i spenning på neste åpne bane 19. mai. Til vår gledelige overraskelse dukket det opp 7 nye jenter den dagen da de så innleggene våre på sosiale medier. Til sammen var det rundt 20 deltakere, og det summet av spenning og energi som trener Stanley Senevirano hadde med seg. Endelig var vi i gang! 

Trening og støtte for fremtidens kvinnelige spillere

I løpet av de neste to ukene introduserte jeg og Darshana Abeyrathna begrepene linje og lengde og løping mellom ’wickets’, i tillegg til det grunnleggende i cricket. Den første måneden fikk jeg og Raksha støtte av en kjernegruppe med trenere, som heldigvis har fulgt oss gjennom hele programmet. Dette inkluderer Bijeyata Kumari, Mahendra Kumarasamy, Siva Meejuru, Sumit Chougule og Darshana Abeyrathna. I juni fikk vi besøk av Norges landslagstrener Zeeshan Siddiqui og Norges beste strikebowler Vinay Ravi. Disse øktene var avgjørende for å få jentenes nivå opp ganske raskt. Dessverre var det ikke så mange klubber som hadde møtt opp for å rekruttere disse nye jentene til lagene sine.

#Restart og rekruttering

Som en del av #restart-prosjektet aktiverte vi også de to jentelagene i Stavanger, Viking og Sandnes. Da jeg og Bijeyata besøkte Stavanger i april for å holde trenerkurset «ICC nivå 1», holdt vi et informasjonsmøte for alle jentene og foreldrene deres. Deretter samarbeidet Raksha og jeg med de to klubbene og arrangerte den aller første U-serien for jenter i Norge. I tillegg hadde vi planlagt en T10-turnering 17.-18. juni i Oslo. Tidspunktet for turneringen passet heldigvis bra for rekrutteringen av de nye jentene som møtte opp på den åpne banen. Fjord- og MASK-klubbene hadde meldt på lag til T10-turneringen, men manglet spillere, og nesten alle jentene som møtte opp på den åpne banen, ble rekruttert, offisielt registrert i klubbene og fikk scoringsprofiler. Dette betydde at de ikke bare var jenter som ønsket å prøve cricket, men at de var offisielt registrerte spillere. Turneringen hadde totalt fem lag, inkludert to fra Vestli og ett fra Falken. Det ble en velorganisert turnering med nesten 40 spillere fra fire forskjellige klubber. For mange av spillerne var det deres første cricketturnering, og selv om det erfarne Vestli-laget vant turneringen, var den virkelige seieren for oss to jevnbyrdige kamper mellom MASK og Fjord-lagene som hadde nyrekrutterte spillere.  

En ny nøkkel til suksess?

Da turneringen ble avsluttet, var det to uker igjen til sommerferie. Hvordan vil ferien påvirke oppmøtet på åpne treninger? Vil vi klare å holde på interessen for cricket gjennom ferieperioden? Vil de nye spillerne utvikle seg til cricketspillere, og hvor lang tid vil det ta? Hvordan kan vi bruke de gjenværende ukene med åpne treninger til å svare bekreftende på disse spørsmålene? Jeg funderte på disse spørsmålene da jeg fikk en melding fra en ung spiller om å komme og hjelpe henne med crickettreningen en tirsdagskveld. Vil tirsdagene ha en rolle i #restart etter fredagene?