Meld deg på vårt nyhetsbrev for nyheter om cricket
Strateguhus.JPG

Satsing på barn og unge samt kvinner

Alle medlemsklubber i NCF må utarbeide strategiplan innen 1. november -24. Denne skal vise retning, ambisjonsnivå, delmål og tiltak/virkemidler for hvordan klubben kan vokse gjennom mer satsing på barn, ungdom og kvinner. Styret i NCF har fattet vedtak om dette under sak 04/24, hvor klubbene utfordres i sitt mangfolds- og rekrutteringsarbeid.

I tillegg er det oppnevnt et eget mangfoldsutvalg som skal jobbe med dette utifra sitt mandat.​ Og administrasjonen vil følge opp og hjelpe klubbene​ med sitt planarbeid.

Det hele handler om å møte framtiden sammen gjennom å hindre frafall, rekruttere flere, og bygge mangfold ved flere U-lag og kvinnelag​. Styrevedtaket forplikter hele organisasjonen!​


Cricket er et strategisk spill som krever taktiske og tekniske disposisjoner på banen og dette bør også anvendes utenfor banen ift. klubbdrift og utvikling. For å hindre frafall og sikre ettervekst og rekruttering av medlemskap i cricket klubbene, er det derfor viktig at hver klubb utarbeider sin egen strategiplan som viser retning, ambisjonsnivå, mål, delmål og tiltak/virkemidler. 


Uten innendørs fasiliteter utenfor kampsesongen er det vanskelig å gi et treningstilbud og ivareta og rekruttere medlemmer i konkurranse med andre fritidstilbud. Og det er også viktig å ha skolerte dyktige trenere som evner å ivareta medlemmene slik at de trives og blir værende i klubben. 


For at klubbene skal utvikles og vokse er det nødvendig å tilrettelegge for et inkluderende og godt treningstilbud som treffer folk flest, barn og unge, kvinner og menn, mørke- og lyshudete i et blandet og inkluderende miljø uten språkbarrierer. Det motsatte er lukkete og sårbare miljøer som dør ut. Det er dermed tvingende nødvendig for NCF å legge press på klubbene for å sikre fremtiden. 

Siden klubbene mottar store subsidier og tilskudd fra NCF direkte og indirekte i form av NCA subsidiering, (klubb)utviklingstilskudd, reisetilskudd for lag i herreseriene, U-lag støtte, seriespill med dommere og scorere, landslagsopplegg, m.m. (totalt ca. kr. 5 mill.) er det rimelig at NCF stiller krav til klubbenes drift og utvikling, på samme måte som ICC og NIF setter krav til NCF. 


På denne bakgrunn har styret i NCF fattet følgende enstemmige

Vedtak

Alle medlemsklubber i NCF pålegges å utarbeide en kortfattet og tydelig langtidsplan for sitt mangfolds- og rekrutteringsarbeid. Planen skal inneholde mål og tiltak for hvordan vokse i antall medlemskap, særlig innenfor barn, unge og kvinner, samt hvordan skape et mer mangfoldig og inkluderende miljø på tvers av etnisiteter. 
Planen skal utarbeides av klubbens styre og fremlegges for NCF senest innen 1. november 2024 til gjennomgang, sparring og tilbakemelding. Deretter må klubbene jobbe med gjennomføring av planen hvor det må være en ambisjon om å etablere minst ett ungdomslag og et kvinnelag innen sesongstart 2027. 


Klubbene bør også vurdere ev. sammenslåing eller formelle samarbeid med andre klubber, for å kunne realisere sine mål og planer. 

Milepæl for 2025: Innen november 2025 skal hver klubb levere en fremdriftsrapport som beskriver trinnene som er tatt for å etablere ungdoms og kvinnecricketlag. Denne rapporten skal skissere alle initiativer, rekrutteringsinnsats, trener ressurs eller infrastrukturutvikling som er utført for å støtte dannelsen av disse lagene. Dette vil tillate oss å spore fremgangen til hver klubb og gi nødvendig støtte eller ressurser der det er nødvendig. 

Milepæl for 2026: Innen 2026 bør hver klubb demonstrere aktiv deltakelse i ungdoms- eller kvinnecricket, selv om formelle lag ennå ikke er etablert. Dette kan inkludere å organisere vennskapskamper eller engasjere seg med lokale skoler og lokalsamfunn for å promotere cricket blant unge spillere og kvinner. 


Nåværende klubber uten godkjent plan før 2025 vil bli nektet påmelding og deltakelse i herrenes seriespill for sesongen.

Klubber uten U-lag og kvinnelag i sesongen 2027 kan bli fratatt sitt medlemskap i NCF.

Fremtidige opptatte klubber må tilsvarende utarbeide plan ila. første medlemsår.

Styrets krav er både nødvendig og rimelig, da det uansett er til fordel for klubbene selv å ha en plan for sine ambisjoner og virksomhet både på og utenfor cricketbanen.