Meld deg på vårt nyhetsbrev for nyheter om cricket
ICC logo 1629x1246.jpg

Liste over regelendringer fra ICC - International Cricket Council

ICC gjorde i slutten av september 2017 en rekke endringer i sitt spillereglement. Oppdater deg på endringene her. 


De fleste endringene i ICC-lekvilkårene blir gjort som følge av endringer i Crickets Laws, som er blitt annonsert av MCC, sier ICCs generalsjef for cricket; Geoff Allardice. Endringene er relevante også i norsk kontekst, jf. spillereglementet § 2.1:

  • All kampaktivitet i regi av NCF skal avvikles i henhold til gjeldende internasjonale cricketlover og NCFs spillereglementet. Der det i dette dokumentet er referert til «lovene» eller «internasjonale cricket lover» menes med dette de gjeldende lover for cricket definert av MCC og ICC.  

Størrelse på bat:
Det er ingen endringer i tillatt bredde og lengde på en cricket bat, men kantenes tykkelse kan ikke være mer enn 40 mm, og batens tykkelse må ikke overstige 67 mm til enhver tid. Dommerne vil ha en måler for å kontrollere de nye reglene.

Minimum overs per bowler:
Dersom en innings reduseres til mindre enn 10 overs, må maksimumskvoten av overs per bowler ikke være mindre enn to, noe som betyr at hvis en kamp blir redusert til fem over per lag, vil to bowlers kunne kaste to overs hver.

Fielding:
For at en catch på boundry skal være lovlig, må en fielder som kommer i kontakt med ballen enten være landet innenfor boundry eller hans/hennes siste kontakt med bakken før første berøring av ballen må ha vært innenfor boundry. Hvis ikke en boundry vil bli gitt. En boundry vil også bli gitt dersom en fielder som er i kontakt med ballen, også kommer i kontakt med et hvilket som helst objekt som er festet/plassert utenfor boundry, inkludert en annen fielder.

No ball:
Hvis ballen spretter mer enn en gang etter at den er kastet av bowler, og før den når batsmans popping crease, blir den kalt en no-ball. Tidligere fikk en ball lov til å sprette to ganger. Hvis ballen lander utenfor pitchen, vil dommeren signalere en no-ball. Hvis en fielder avskjærer kastet før den når batsman, vil dommeren kalle no og dead ball.

No ball byes/legbyes:
Eventuelle byes eller legbyes scoret av en no-ball vil nå bli scoret separat. Bowler vil ha en no-ball satt mot hans/hennes navn, og de andre extras vil bli registrert som byes og leg byes. Tidligere ble byes og legbyes laget av no ball, registrert som no-ball runs.

Free hit:
Det ble innført free hit på all slags no ball allerede i 2015. Det er noe som burde ha vært oppdatert i vårt spille reglement med det samme. Vi har fortsatt free hot kun på front foot no ball.

Run out:
Hvis en batsman først lander med sin bat eller en del av hans/hennes kropp bak crease men mens han gjenopptar hans/hennes mål/crease før wickets er slått ned, og så hvis han/hun utilsiktet mister kontakten med sin bat, eller hvis den landede delen av hans/hennes kropp blir i lufta mens han/hun løper eller slenger seg og wickets er brutt ned, skal han/hun ikke bli gitt run out.

Tilbaketrekking av appeal eller tilbakekalling av batsman:
En appeal kan trekkes tilbake, eller dommerne kan tilbakekalle en batsman som har blitt gitt out, når som helst før ballen kommer til spill for neste kast. Tidligere kunne en batsman ikke bli tilbakekalt når han / hun hadde forlatt banen/boundry.

Catch out selv om ballen treffer hjelmen til en fielder eller wicktkeeper først:
En batsman kan bli catch out, run out eller stump out selv om ballen først har kommet i kontakt med hjelmen av en fielder eller wicketkeeper.

Handles the ball ikke lenger en egen lov:
Handled the ball er ikke lenger en lov, men er tatt med under kategorien obstracting the field.

Penalty runs for unfairplay:
Det er flere tvister/justeringer til hva som nå utgjør unfair play. Hvis fielder forsøker bevisst å distrahere eller bedra/lure for eksempel ved å late som at han skal kaste ballen, skjelle ut eller forsøke å håne batsman etter at han/hun har mottatt ballen, kan dommerne straffe dem.

Straff for bevisst no ball kasting:
Hvis en bowler kaster en bevisst no-ball, kan han/hun bli fjernet fra bowling for resten av kampen.

Batsmans posisjon på crease:
En batsman kan ikke ta guard/posisjon for batting så langt utenfor crease slik at han/hun står i det beskyttede området på pitchen, akkurat som bowler ikke har lov til å fortsette å løpe inn på det beskyttede området.

Gult og rødt kort, uten kort:
En catch all lov er nå innført for å gi dommere makt til å håndtere oppførsel de tror er unfair/urettferdig/ og som ikke dekkes andre steder i lovene. En spiller kan nå bli sendt ut av banen av dommeren for resten av en kamp for alvorlig forsømmelser. Dette gjelder for de fleste nivå 4-lovbrudd, men nivå 1-3-lovbrudd skal fortsatt behandles i henhold til ICCs  code of conduct/oppførselskodeks. Etter MCC lover vil dommere ha to splitter nye signaler for å indikere at en spiller har blitt sendt ut. Når en spiller blir sendt fra banen enten permanent eller midlertidig, må dommere sette en arm ut på siden av kroppen og gjentatte ganger heve og senke den. Hvis spilleren blir sendt ut permanent, klassifisert som en "nivå fire" sanksjon som er hardest straff i dommernes nye makt, vil dommeren peke på pekefingeren og holde armen utstrakt til siden av kroppen. Hvis spilleren kun sendes ut midlertidig, klassifisert som en "nivå tre" forsømmelse, vil dommeren følge den første gesten ved å løfte begge hender med alle fingrene spredt til skulderhøyde med palmer som vender mot scorerne. Fem penalty runs vil bli tildelt opposisjonen for både nivå tre og nivå fire sanksjoner. Signalet for straffespor, hvor dommeren gjentatte ganger tapper sin skulder, forblir den samme.

Under de nye forskriftene vil dommere informere spillerens lagkaptein om straffen og vil be kapteinen om å "fjerne den aktuelle spilleren fra banen".
Skulle kapteinen ikke overholde, kan dommerne stanse kampen og erklære opposisjonssiden som vinnerne. Hvis begge kapteinene nekter å overholde, kan kampen bli stanset.

Relaterte nyhetsartikler: 
ICC confirms extensive list of rule changes
All no balls concede free hit in ICC ODI & Twenty20 rule changes